tisdag 22 mars 2011

SFI-utbildning på entreprenad

I Nämnden för arbete och välfärd beslutades det under mötet i mars att lägga ut ytterligare tjugo procent av kommunens SFI-utbildning på entreprenad. Resultatet av beslutet blir att kommunen genom Komvux nu går från att ha bedrivit 35 procent av utbildningen, till att i stället bedriva enbart 15 procent av den samma.
Diskussionerna kring upphandlingen av svenska för invandrare (sfi) har pågått sedan 2009, när målet från den borgerliga sidan var att upphandla hundra procent av undervisningen, men där man sedan ändrade sig.

Av det material som getts till de berörda nämnderna finns det lite, om något, som pekar på att agerandet får kvalitetsmässigt positiva konsekvenser. I stället visar utvärderingar bland sfi-studenter och lärare att Komvux undervisning fungerar mycket väl, med vissa undantag gällande exempelvis lärarledd tid. Från den ansvariga förvaltningen har dock åtgärder vidtagits för att förbättra den här punkten.
Kontentan är att inget pekar på att det finns några kvalitetsmässiga vinster med att lägga ut ytterligare delar av verksamheten på privata aktörer. I stället anser vi att den borgerliga majoritetens agerande, vilket också har stött på patrull hos deras politiska vänner i den av beslutet berörda Gymnasienämnden, sätter sin politiska ideologi framför en kommunal angelägenhet, när det uppenbarligen saknas ett tydligt underlag som visar på de vinster som skulle genereras av det nu fattade beslutet.

Ett politiskt beslut av den här digniteten bör rimligtvis fattas först och främst utifrån att öka kvaliteten i verksamheten; inte att vilken aktör som driver verksamheten blir det primära fokuset när ett beslut tas. Vi anser att det dock är den ideologiska viljan att låta sfi-undervisningen drivas av en tydlig majoritet privata aktörer, som har styrt det beslut som vi motsätter oss.
Konsekvenserna av den borgerliga majoritetens agerande befarar vi kan påverka kvaliteten i sfi-undervisningen, vilket i sig är grundbulten för en lyckad integrationsprocess av invandrare i Växjö kommun. Dessutom påverkar nämndens beslut en annan nämnds verksamhet. Med detta skapar alliansen en stor oro bland de anställda på Komvux. De lever nu i ovisshet om sina anställningar.
Att leda och styra en kommun handlar om att se konsekvenser inom hela den kommunala verksamheten och att ta dessa i beaktande. Vi vill att skattepengarna ska användas på bästa sätt som ger kvalitet och då måste man naturligtvis ibland pröva olika verksamheter, i detta fall är det dock uppenbart att den kommunala vuxenutbildningen håller väldigt hög standard. Detta har också konstaterats i en utredning av kommunens analysenhet, som är fristående från de berörda nämnderna.
Vi socialdemokrater tror på att låta verksamhetens bästa styra, framför det tydliga ideologiska ställningstagandet som den borgerliga majoriteten i nämnden för arbete och välfärd nu gjort. Att sätta verksamhetens bästa i främsta rummet ger förutsättningar för såväl kommunens vuxenutbildning, som för dess gymnasiala verksamhet att uppnå de kvalitetsmålen som har satts upp i respektive berörda nämnder.

Vi undrar vad syftet från den borgerliga majoriteten i nämnden för arbete och välfärd har varit med ovanstående beslut, och om deras politiska vänner i gymnasienämnden är beredda på att ta konsekvenserna av beslutet.

Rose-Marie Holmqvist (S), vice ordförande Nämnden för Arbete och Välfärd
Gustav Einarsson (S), gruppledare Gymnasienämnden
Charlotta Svanberg (S), kommunalråd

Artikeln publicerades i Smålandsposten den 9 mars 2011

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar