måndag 9 augusti 2010

Är Jan Björklund verklig?


Ja, den frågan måste ställas efter gårdagens utspel där major Björklund ska tvinga föräldrar till stökiga elever att sitta med i skolan. Man får dock ersättning av kommunala skattepengar men böter om man vägrar. Vilka ska bestämma om en elev är tillräckligt stökig för att elevens föräldrar ska sitta och vakta i klassrummet? Lärare eller rektor? Eller ska det vara politiker i en utbildningsnämnd som till sist ska bestämma vilka elever som ska pekas ut? Detta antydde Björklund igår när han presenterade detta korkade förslag. Vad blir nästa steg i Folkpartiets "prygelskola"? Skampåle på skolgården? Dumstrut till elever som har inlärningsproblem?


Nä, det är dags för FP att våga se det verkliga problemet i skolan. Problemet stavas klass! Enda sättet att se till att vi har en skola för alla är att återskapa en sammanhållen, gemensam skola, fler lärare och vuxna i förskola- och skola samt stoppa friskolehysterin som bygger in och förstärker klasskillnader i vår svenska skola. Friskolor dränerar kommunens utbildningspengar och blir till vinster och aktieutdelningar i utbildningsföretag vars enda syfte är att tjäna pengar på skattepengar, elever och kunskap. Vi måste sluta med att säga att driftsformen inte spelar roll. Givetvis spelar driftsformen roll då våra gemensamma skattepengar rinner iväg utan att komma barn och elever till gagn igen.


Vi socialdemokrater har lagt förslag om mer pengar till förskolan, mer resurser till fritidshem och fritidsgårdar och hjälp med läxläsning på skoltid. Alliansen med Folkpartiet i spetsen röstar alltid nej till våra förslag i nämnden. När vi sedan säger nej till Björklunds dumheter blir ordföranden i Skol- och Barnomsorgsnämnden, Patrik Svensson sur och säger att vi är emot allting. Lugn Patrik - vi kommer att fortsätta säga nej till Folkpartiets och Jan Björklunds militäriska, elitistiska prygelskola samtidigt som vi fortsätter att lägga förslag som verkligen hjälper elever att klara sin utbildning, nå målen och kunna gå vidare i livet. Att satsa 35 miljoner kronor på att minska barngrupper i förskolan, fler vuxna i skolan samt stärka fritidshem och fritidsgårdar som Socialdemokraterna i Växjö föreslår är bra politik som blickar framåt. FP:s utspel visar bara på dålig fantasi, ovilja att ta sig an de verkliga problemen och sist men inte minst en unken, reaktionär människosyn som gamla, riktiga socialliberala Folkpartister aldrig skulle gett uttryck för.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar