fredag 5 oktober 2012

Ett varsel om höst av Olof Björkmarker


Ett varsel om höst 

Under sommarens sista klämtande veckor började tecknen komma. Fler och fler varsel rapporterades in och redan i augusti bekräftades den mörka bild vi sett under våren att Kronobergs arbetsmarknad har gått från att vara Sverige-bäst tillsammans med Stockholm, till att vara i det närmaste fritt fall. På sex år har andelen sysselsatta i länet minskat mest av alla län. Arbetslösheten närmar sig tio procent på en arbetsmarknad som drabbades hårt i finanskrisen för bara några år sedan. 

Och i september blev det skrämmande tydligt. Smålandsposten sammanfattar läget i en kolumn där nyhetschefen kallar läget för det mörkaste under hela 2000-talet. I flera artiklar beskriver man hur den nedåtgående ekonomin drabbar Kronoberg. 

De flesta som är politiskt aktiva säger att man ska prata om sina förslag och inte racka ner på sin motståndare. Och jag håller med. Men jag ska göra en kort utvikning om Moderaterna. Sen lovar jag att återkomma till vad Socialdemokraterna vill. 

Det är ingen tillfällighet att Kronobergs län halkar efter med en borgerlig regering. Det är en regering som tydligt flyttar resurser från de som har lite till de som har mycket. Storstad får mer än glesbygd. De som tjänar mer får mer än de som tjänar lite. Kronoberg är ett län med lägre utbildningsnivå och med lägre löneläge än till exempel Stockholm. Det behövs andra och mer aktiva insatser från den statliga nivån för att lösa problemen i Kronobergs län och där står sig regeringens politik slätt.
Men nog om högern. Socialdemokraterna lägger ett antal förslag som om de blev verklighet skulle gynna Kronobergs län. Jag väljer att beskriva dem genom att plocka några punkter av alla förslag i den S-budget som presenterades i Riksdagen i början på oktober. 

  • Avgiften till arbetslöshetsförsäkringen sänks. Arbetslöshetsavgiften avskaffas. (2 500 miljoner kronor)
  • Skatten för pensionärer sänks med ungefär 100 kronor i månaden. (1 250 miljoner kronor)
  • För att fler företag ska kunna expandera och anställa vill vi låta staten ta över ansvaret för den andra sjuklöneveckan. (1 500 miljoner kronor)
  • Ingen ung person ska vara arbetslös mer än 6 månader. (4,8 miljarder kronor)
  • Alla arbetssökande ungdomar utan fullgjord gymnasieutbildning ska erbjudas ett Utbildningskontrakt där man tar gymnasieexamen. För att få behålla ersättningen från samhället ställer vi krav på att man genomgår utbildningen.
  • Vi vill satsa brett på Yrkesintroduktionsjobb. Inom dessa ges unga nyanställda ges möjlighet att kombinera jobb med utbildning inom yrket.
  • En satsning på bristyrken ska utformas i nära samverkan med det privata näringslivet och andra arbetsgivare.
  • Fas 3 ska avvecklas. Den artificiella sysselsättningen ska ersättas med riktiga jobb till avtalsenliga villkor samt reguljär utbildning. (2,0 miljarder kronor)

Det finns två vägar i svensk politik. Antingen mer till de som redan har mycket, eller så satsar vi på att alla ska kunna öka sin kunskap, att alla ska kunna försörja sig själva. 

Jag bloggar själv också, http://olofbj.blogspot.se/, läs gärna den också!

Olof Björkmarker

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar