måndag 18 juni 2012

Systemskifte á la Thatcher?!



Den borgerliga regeringen är på väg att lyckas med sitt långsiktiga mål! Med ringa granskning från media har de fritt spelrum att genomföra systemskifte i Sverige. Jämför systemskiftet i Sverige med Margaret Thatchers regim i England på 1980-talet. Jag ska summariskt försöka beskriva hur systemskiftet går till.

De borgerliga partierna, med moderaterna i spetsen, hade i årtionden ett stort problem: Svenska folket gillar ”den svenska modellen” där vi solidariskt tar ansvar för varandras behov av utbildning och sjukvård.

Nya moderater
För några år sedan kläckte en grupp tänkare (som finns bakom moderaterna) en idé. – Vi kallar oss för ”Nya moderater”, vi slutar att tala om skattesänkningar och använder socialdemokratisk retorik om allas rätt till jobb och välfärd. Systemskiftet ska genomföras i flera steg.

Systemskifte, Steg 1
Allt gick vägen, moderaterna vann valet och kunde under parollen, ”det måste löna sig att arbeta” starta steg 1 i systemskiftet - den kraftigaste skattesänkningen i modern tid. Skatten har sänkts med minst 100 miljarder. Det är faktiskt mer än tidigare moderatledare vågat drömma om. Medan sjuka, arbetslösa och pensionärer inte får del av skattesänkningarna så kan höginkomsttagare räkna in tusentals kronor per år.

Systemskifte, Steg 2
Genom steg 2 i strategin för systemskiftet försämrades sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen. Eftersom att alla skulle erbjudas arbete så kunde man motivera människor att lämna a-kassan och acceptera lägre ersättningar från sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen. På köpet fick regeringen en försvagad fackföreningsrörelse, a-kasseavgiften blev ju så hög att många inte kunde prioritera medlemsavgiften till facket.

En halv miljon människor har spärrats ut ur sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen genom den borgerliga regeringens politik. De som är kvar har fått lägre ersättning. Följden blir att många sjuka och arbetslösa måste sälja hus och hem, göra slut på slanten man har på banken för att därefter hänvisas till att leva på socialbidrag.

Systemskifte, Steg 3
Regeringen överför kostnader från staten till kommuner och landsting. Här finns många exempel bland annat kan nämnas kostnader för socialbidrag när personer utförsäkras från sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen, statsbidragsminskningen vid den nya gymnasiereformen men kanske fram för allt de enorma kostnaderna för infrastrukturen.

Regeringen kräver att kommuner och landsting är med och betalar för att man överhuvudtaget ska komma ifråga för infrastrukturinvesteringar. Detta gör att utrymmet för skola, vård och omsorg på sikt minskar.

Systemskifte, steg 4
Regeringen har valt att inte indexuppräkna statsbidragen. Kommuner och landsting runt om i Sverige tvingas planera för, och genomföra stora besparingar.

Genom att försvaga de offentliga finanserna kan man motivera att samhället endast ska erbjuda en basnivå i välfärden. Utöver detta kan de som vill (och har råd) köpa till extratjänster för den sänkta inkomstskatten.

Vi ser nu steg 4 i den borgerliga regeringens långsiktiga strategi, att undergräva den gemensamma sektorns ekonomi – för att på så sätt skapa efterfrågan på försäkringslösningar, kommersialisering av välfärdstjänster och gräddfiler i hälso- och sjukvården.

Jag undrar om det var detta som Svenska folket ville ha när man röstade fram en borgerlig regering. Om inte, så måste vi tillsammans gå samman och stå upp för välfärden! Vi måste börja tala om Solidaritet igen!

Anna Fransson,
landstingsråd (S)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar