måndag 5 november 2012

Inget förvånar en längre.,..

Nu har utbildningsministern varit i gång igen. Ett nytt betygssystem har nyligen satts i sjön och eleverna får betyg ifrån sjätte klass. Men vad får man lyssna till under hela måndagen - jo nu lägger han ett nytt förslag på att eleverna skall ha betyg redan ifrån fjärde klass.

Motiveringen är att det är viktigt att föräldrarna få veta hur eleverna ligger till. Den motiveringen, anser jag, visar enbart på att utbildningsministern okunskap om hur det ser ut och fungerar i dagens skola.

Själv fick jag betyg ifrån första klass, då förstår ni hur gammal jag är, det var dåtidens skola.
Men då fanns det inga planerade samtal med föräldrar eller kontinuerliga kontakter med desamma. Idag vet både elever och föräldrar hur eleverna ligger till och vad de behöver göra för att nå kunskapsmålen. Tror man verkligen som utbildningsminister att det är endast betygen som generera till höjda kunskapsmål, för så verkar det. Men det är ingen lösning. Det är ju att gå tillbaka 50 år. Ge barnen istället en möjlighet till inspiration till lusten av att lära sig.

Alla barn skall känna glädje inte ett misslyckade när de går hem ifrån skolan. Inga betygssystem i världen hjälper om det inte ges förutsättningar för varje elev att lyckas.

Marie-Louise Gustafsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar