fredag 15 februari 2013

Bostad, en social rättighet

Eftersom man i många år haft som mål att nå 100 000 innevånare i Växjö så är det märkligt att man inte bygger i en sådan takt att man kan nå det målet. Växjö är en huvudort i regionen med universitet som ett viktigt centra. Det saknas bostäder för studenter, för barnfamiljer, för ungdomar, för äldre som vill flytta från sin villa osv.

Växjö har växt sen tiden efter 2a världskriget men verkar nu gå åt en stagnation. Utan bostäder så söker sig medborgarna till andra orter och centra och Växjö tappar sin attraktionskraft och expansion. När det gäller bostäder så kan inte marknaden själv styra utan politiken måste ge förutsättningar för alla som vill bygga att kunna göra det. Villor, bostadsrätter och hyreslägenheter allt behövs för att klara bostadsförsörjningen i Växjö kommun men då måste det finnas mark att bygga på.

Att som kommun äga bostadsbolag är en viktig del i detta. En stor och stark allmännytta som kan visa vägen och vara ett föredöme för andra bostadsbyggare. Det har vi verkligen här i Växjö. Vi bygger billigast i Sverige, har en stark miljöprägel där satsningar på både småskalig som storskalig vindkraft bara är ett exempel. Även elproduktion med hjälp av solceller är en del av alternativ energianvändning som man satsar på. Låga hyresnivåer, nöjda hyresgäster och bra nivåer på underhållet är Växjöhems, Hyresbostäder och Vidingehems bra på i jämförelse med övriga Sveriges kommunala bolag. Så bra att vi i maj är värdar för SABOs (Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag) årliga konferens.

Allt detta är nu alliansen i Växjö kommun beredda att fördärva genom att slå ihop och sälja ut delar av Växjöhem och Hyresbostäder. Samtidigt i affären möjliggör man, genom detta att runda den nya lagen för allmännyttan, att plocka ut många miljoner mer än vad som lagen tillåter. Allt pga av oklara ideologiska orsaker där man inte vill att kommunen ska äga bostäder utan det sköter marknaden. Vad man missar är att de kommunala bolagen arbetar och verkar på en fri marknad där den nya lagen väldigt tydligt framhåller avkastning som ett krav.

Från vår sida är det klart, vi ska bygga mer, bättre och mer miljösmart i hela landet. Vi ska ge förutsättningar för alla som vill att göra detta både på lokal som nationell nivå. Vi vill att människor ska få välja var de vill bo och hur de vill bo. Vi vill ge hyresrätten åtminstone någon del av subventionerna som tillfaller de som själva äger sina bostäder. Allt för att skapa rättvisare ekonomiska möjligheter för byggande och renoveringar oavsett ägandeform. Vi ser boendet, ett tak över huvudet som en social rättighet inte som en marknadsfråga.


Kjell Olsson (S) framtidspartiet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar